Αναζωογόνηση του δέρματος του προσώπου: αποτελεσματικά προϊόντα και διαδικασίες

χρήση λεμονιού για αντιγηραντικούς σκοπούς

Οι φυσικές διαδικασίες γήρανσης, η γενετική, η επίδραση εξωτερικών αρνητικών παραγόντων συμβάλλουν στην αλλαγή της υφής και της εμφάνισης του δέρματος του προσώπου. Τα καλλυντικά και οι διαδικασίες που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση βοηθούν στην αποκατάσταση της υγείας, της ελαστικότητας και της απαλότητας. Θα σας πούμε λεπτομερώς για τα πιο δημοφιλή στη δερματολογική πρακτική παρακάτω.

Ανάλογα με τους στόχους και τον βαθμό έκθεσης, διακρίνονται οι επιφανειακές και ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες αντιγήρανσης. Αποσκοπούν στην επίλυση ορισμένων δερματολογικών προβλημάτων:

 • αναπλήρωση και ενεργοποίηση της παραγωγής νέου κολλαγόνου.
 • αποτρέψτε τη φωτογήρανση του δέρματος.
 • ακόμη και την ανακούφιση του προσώπου?
 • καταπολέμηση των ρυτίδων και της υπερχρωματισμού
 • σφίξτε και ενυδατώστε το δέρμα.
 • αφαιρέστε μια άνιση και θαμπό σκιά.

Καλλυντικά προϊόντα για αναζωογόνηση προσώπου

Ο ευκολότερος τρόπος αντιμετώπισης των πρώτων σημείων γήρανσης του προσώπου είναι η σωστή φροντίδα στο σπίτι: κρέμες, οροί, μάσκες. Η αποτελεσματικότητα ενός αντιγηραντικού παράγοντα θα εξαρτηθεί από τα δραστικά συστατικά και τη συγκέντρωσή τους, καθώς και από τον τύπο και την κατάσταση του επιθηλίου.

Τι να ψάξετε στη σύνθεση:

 • ρετινοειδή(οργανικές ενώσεις βιταμίνης Α) μειώνουν τις ρυτίδες και τις λεπτές τσαλακώσεις.
 • υδροξυ οξέα: Τα άλφα υδροξυοξέα (AHA), τα βήτα υδροξυ οξέα (BHA) και τα πολυϋδροξυ οξέα απολέγουν απαλά την εξωτερική επιθηλιακή στιβάδα και διεγείρουν το σχηματισμό νέων κυττάρων.
 • υαλουρονικό οξύ: βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα.
 • νιασιναμίδη: αντιοξειδωτικό, αποτρέπει την εμφάνιση ρυτίδων, αυξάνει την ελαστικότητα και διατηρεί την υγρασία στο δέρμα.
 • πεπτίδια: τόνωση της παραγωγής νέου κολλαγόνου και εξομάλυνση της δερματικής υφής.
 • εκχύλισμα σπόρων σταφυλιώνέχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προάγει την παραγωγή κολλαγόνου.
 • συνένζυμο Q10(CoQ10) προστατεύει το δέρμα από επιφανειακές βλάβες.
 • εκχυλίσματα πράσινου και μαύρου τσαγιούέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και περιέχουν αντιοξειδωτικά.
 • βιταμίνη C(ασκορβικό οξύ): αντιοξειδωτικό, προστατεύει το πρόσωπο από τις αρνητικές επιπτώσεις του ηλιακού φωτός και των ελεύθερων ριζών, αποτρέπει την εμφάνιση ρυτίδων και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.
 • βιταμίνη Ε(άλφα-τοκοφερόλη) βοηθά στην αποκατάσταση και εξομάλυνση του επιθηλίου.

Δερματολογικές διαδικασίες αναζωογόνησης του προσώπου

Όταν η διαδικασία γήρανσης γίνεται εμφανής, οι μη επεμβατικές μέθοδοι επανεισόδου μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση του δέρματος.

Χημική απολέπιση.Κατά τη διαδικασία αναζωογόνησης του προσώπου, χρησιμοποιείται ένα όξινο διάλυμα για την εξάλειψη της επιφανειακής βλάβης στο επιθήλιο: ουλές και λεπτές ρυτίδες. Το αποτέλεσμα διαρκεί αρκετά χρόνια και εξαρτάται από την αντοχή του οξέος και το βάθος της απολέπισης.

Παρενέργειες: κάψιμο, πρήξιμο και ερυθρότητα, που μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες (ανάλογα με τη δύναμη της φλούδας). Οι μεσαίες έως βαθιές χημικές φλούδες ενέχουν τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων.

Επανεμφάνιση λέιζερ.Για την αναζωογόνηση του δέρματος του προσώπου με λέιζερ, χρησιμοποιείται ένα λέιζερ, το οποίο είτε αφαιρεί το επιφανειακό στρώμα του επιθηλίου, είτε το θερμαίνει, διεγείροντας έτσι το σχηματισμό νέου κολλαγόνου.

Οι εναλλακτικές θεραπείες με λέιζερ αφαιρούν το επιφανειακό στρώμα του δέρματος, αλλά απαιτούν περίοδο αποκατάστασης 7 έως 14 ημερών. Οι μη αφαιρετικές διαδικασίες δρουν στο χόριο με ζεστασιά χωρίς να το καταστρέψουν και δεν απαιτούν αποκατάσταση.

Τα αποτελέσματα της αναζωογόνησης παραμένουν για πολλά χρόνια, αλλά απαιτούν κατάλληλη φροντίδα παρακολούθησης: προστασία από τον ήλιο, χρήση καλλυντικών κατά της γήρανσης.

Παρενέργειες: καύση, κνησμός, απολέπιση, πρήξιμο και ερυθρότητα. Καθώς το επιθήλιο θεραπεύεται, μπορεί να βγει ή να κυλήσει. Για αρκετούς μήνες, το δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο και έχει κοκκινωπή απόχρωση.

Ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες αναζωογόνησης του προσώπου

Για όσους δεν είναι έτοιμοι για μια μακρά περίοδο αποκατάστασης, μπορείτε να εξασκήσετε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αναζωογόνησης.

Μικροαποστολή. . . Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μεσο κοκτέιλ εισάγονται κάτω από το δέρμα χρησιμοποιώντας ένα ειδικό dermaroller. Μικρές βελόνες διαπερνούν το επιθήλιο και εγχέουν το θρεπτικό μείγμα, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Η διαδικασία έχει σωρευτικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται για αρκετούς μήνες.

Παρενέργειες: ξεφλούδισμα, μώλωπες, αιμορραγία, κίνδυνος βακτηριακής λοίμωξης.

Θεραπεία αλλαντίασης. . . Οι ενέσεις αλλαντίασης τύπου Α είναι ίσως η πιο δημοφιλής ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αναζωογόνησης. Το δραστικό συστατικό στην ένεση εμποδίζει τα νευρικά σήματα των μυών του προσώπου στα σημεία όπου εμφανίζονται οι τσακίσεις. Αυτό οδηγεί στη χαλάρωση και την εξομάλυνση των ρυτίδων. Τα αποτελέσματα της ένεσης εμφανίζονται μέσα σε μία εβδομάδα και διαρκούν τρεις έως τέσσερις μήνες. Οι ρυτίδες επιστρέφουν όταν εξαντλείται η τοξίνη.

Παρενέργειες: πονοκέφαλος, συμπτώματα γρίπης, πρήξιμο, μώλωπες ή πόνος στο σημείο της ένεσης, μυϊκή αδυναμία, γέρνοντας βλέφαρα.

Συμπληρώματα. . . Τα πληρωτικά εγχύονται κάτω από το δέρμα για να αποκαταστήσουν το φυσικό περίγραμμα του προσώπου. Ως πληρωτικό, χρησιμοποιούνται υαλουρονικό οξύ, πολυ-L-γαλακτικό οξύ ή σύνθετα παρασκευάσματα, τα οποία δρουν πιο αποτελεσματικά.

Ο τύπος του παρασκευάσματος, η ποσότητα και ο τρόπος χορήγησής του εξαρτάται από την περιοχή όπου θα παραδοθεί το πληρωτικό. Οι διορθωτικές ενέσεις χρησιμοποιούνται συχνά για να αυξήσουν τον όγκο των χειλιών και των μάγουλων, να αφαιρέσουν τις βαθιές ρυτίδες, τους κύκλους κάτω από τα μάτια και τις κάθετες γραμμές στο πρόσωπο. Τα αποτελέσματα της αναζωογόνησης εμφανίζονται αμέσως και διαρκούν από αρκετούς μήνες έως αρκετά χρόνια, ανάλογα με το πληρωτικό που χρησιμοποιείται και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δέρματος.

Παρενέργειες:πόνος, πρήξιμο, ερυθρότητα, εξάνθημα, μώλωπες και κνησμός.