Αναζωογόνηση στην αισθητική ιατρική: σύγκριση μεθόδων

αισθητική αναζωογόνηση του δέρματος

Στην αισθητική ιατρική, υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι αναζωογόνησης προσώπου: αφαιρετικό κλασματικό λέιζερ, κλασματική ραδιοσυχνότητα με μικροβελόνες, έξυπνο lifting, L-πολυγαλακτικό οξύ, υαλουρονικό οξύ. Τι να επιλέξω; Ποια επιλογή αναζωογόνησης είναι πραγματικά καλύτερη;

Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη;

Καμία από αυτές τις μεθόδους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η καλύτερη. Κάθε ένα από αυτά χρησιμοποιεί διαφορετικούς μηχανισμούς, κατάλληλους για διαφορετικούς τύπους δέρματος και δερματικά προβλήματα, σχήμα προσώπου, ηλικία, βαθμό βλάβης του δέρματος και ατροφία του ιστού του προσώπου, και περιλαμβάνει επίσης διαφορετικούς χρόνους αποκατάστασης μετά τη θεραπεία. Κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Συγκρίνοντας τις διαδικασίες αναζωογόνησης, ο ασθενής κατανοεί τι συνεπάγεται μια ατομική προσέγγιση. Δεν υπάρχει καθολική μέθοδος. Επομένως, η ιδανική λύση για άτομα που αναζητούν βοήθεια από μια αισθητική κλινική είναι να πάνε κάπου όπου υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές. Όσο μεγαλύτερο είναι το φάσμα των δυνατοτήτων, τόσο καλύτερο είναι να εξατομικεύσετε την προσφορά.

Κλασματικό λέιζερ

Ας ξεκινήσουμε με το fractional ablation laser γιατί είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος. Και από την άποψη της αποτελεσματικότητας, το αφαιρετικό λέιζερ είναι η μόνη σωστή επιλογή.

Fractional laser πριν και μετά

Το Ablative fractional laser συσφίγγει και αναζωογονεί πλήρως το δέρμα. Δρα προς δύο κατευθύνσεις:

  • Στην επιφάνεια του δέρματος, προωθώντας την ενεργή ανανέωσή του - το δέρμα γίνεται λείο, όμορφο, ευχάριστο στην αφή, έχει ομοιόμορφο χρώμα.
  • Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, η οποία οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα ανύψωσης και πύκνωσης.

Το Ablative fractional laser είναι κατάλληλο για την αναζωογόνηση του γερασμένου δέρματος: γκρι, πλαδαρό, με σημάδια φωτογήρανσης και ρυτίδες. Αξίζει να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο τόσο για προληπτικούς σκοπούς (30+) όσο και σε μεγάλη ηλικία, όταν τα προβλήματα γήρανσης του δέρματος είναι ήδη καθαρά ορατά.

Ωστόσο, ακόμη και μια τόσο τέλεια συσκευή δεν είναι λύση για όλους.

  • Πρώτα απ 'όλα, το δέρμα μετά τη διαδικασία απαιτεί αρκετές ημέρες παραμονής στο σπίτι και δεν μπορούν όλοι οι ασθενείς να αντέξουν οικονομικά μια μακρά περίοδο αποκατάστασης.
  • Δεύτερον, εάν το δέρμα είναι χαλαρό και λεπτό, τότε το λέιζερ δεν θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν θα είναι δυνατή η επαρκής αποκατάσταση του όγκου των ιστών με τη βοήθειά του και δεν θα έχουμε τόσο βαθύ αποτέλεσμα ανύψωσης όπως όταν χρησιμοποιούμε άλλες μεθόδους, για παράδειγμα, θεραπεία με μικροβελόνα RF.

Κλασματική ακτινοθεραπεία με μικροβελόνες RF

Η κλασματική ραδιοσυχνότητα με μικροβελόνες μπορεί να είναι εναλλακτική ή συμπλήρωμα της κλασματικής κατάλυσης με λέιζερ. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει ταυτόχρονη παρακέντηση (με βελόνες) και θέρμανση του δέρματος (ραδιοσυχνότητα). Δεδομένου ότι οι βελόνες λειτουργούν βαθύτερα από το λέιζερ (βελόνες έως 3, 5 mm, λέιζερ έως 1, 5 mm), έχουμε ένα ισχυρότερο αποτέλεσμα ανύψωσης, που συχνά αντιπροσωπεύει ακόμη και μια εναλλακτική λύση για ένα χειρουργικό λίφτινγκ επειδή διεγείρονται βαθύτερα στρώματα ιστού.

Κλασματική ακτινοθεραπεία με μικροβελόνες RF πριν και μετά

Η περίοδος ανάρρωσης μετά τη θεραπεία με ραδιοσυχνότητες είναι επίσης μικρότερη - μια μέρα αρκεί για να φύγει η ερυθρότητα του δέρματος.

Αλλά το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι οι μικροβελόνες RF δεν έχουν το ίδιο αναζωογονητικό αποτέλεσμα με ένα αφαιρετικό λέιζερ.

Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των μεθόδων είναι ότι και οι δύο λειτουργούν μέσω διέγερσης. Αντιμετωπίζουμε την καταστροφή για να αποκαταστήσουμε τον φυσιολογικό νεαρό ιστό. Το Fractional Laser έχει ένα πρόσθετο αποτέλεσμα απολέπισης που αναζωογονεί το δέρμα. Από την άλλη, οι μικροβελόνες RF λειτουργούν βαθύτερα και έχουν μικρότερη περίοδο αποκατάστασης.

Πώς να εφαρμόσετε αυτή τη γνώση στην πράξη; Και οι δύο μέθοδοι είναι εξίσου αποτελεσματικές κατά των ρυτίδων και των ουλών ακμής.

Έξυπνο lift προσώπου με κλωστές

Με την ηλικία, το δέρμα του προσώπου γίνεται πιο λεπτό και χαλαρό και οι βαθύτεροι ιστοί χάνονται. Επομένως, πρέπει να σκληρύνουμε το δέρμα. Σε αυτή την περίπτωση, η έξυπνη ανύψωση θα βοηθήσει.

Λίφτινγκ προσώπου με κλωστές πριν και μετά

Η θεραπεία συνίσταται σε τοπική έγχυση χειρουργικών μικροβελόνων με κλωστές, οι οποίες παρέχουν διεγερτικό αποτέλεσμα. Οι κλωστές που εισάγονται προκαλούν πάχυνση και αυξάνουν την πυκνότητα του δέρματος, ερεθίζοντας τον ιστό. Η διαφορά, σε σύγκριση με το fractional laser ή το RF με μικροβελόνες, είναι ότι τα νήματα δημιουργούν ένα ικρίωμα κολλαγόνου στις προγραμματισμένες περιοχές. Επιπλέον, ο ερεθισμός του δέρματος διαρκεί περισσότερο από ό, τι στην περίπτωση ενός fractional laser, περίπου 6-9 μήνες - τόσο καιρό παραμένουν τα νήματα στο δέρμα προτού διαλυθούν. Και η ίδια η διαδικασία δεν απαιτεί ανάκτηση - το πολύ λίγες ώρες.

L-πολυγαλακτικό οξύ

Εδώ εισάγουμε επίσης μια ουσία στο δέρμα, το καθήκον της οποίας είναι να διεγείρει τα κύτταρα να αναγεννηθούν. Αυτή η διαδικασία διαρκεί πολύ - ο ερεθισμός των κυττάρων με l-πολυγαλακτικό οξύ προτού απορροφηθεί πλήρως διαρκεί αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα μια σταδιακή, σαφή αύξηση του όγκου των ιστών.

L-πολυγαλακτικό οξύ πριν και μετά

Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για την εξομάλυνση των δακρύων, των ρινοχειλικών αυλακιών, των βυθισμένων κροταφιών ή των μάγουλων. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέτωπο, τα βλέφαρα και το λαιμό. Εδώ είναι ιδανικό το έξυπνο λίφτινγκ.

Για να συνοψίσουμε τις τέσσερις μεθόδους:

  • Οι μικροβελόνες αφαιρετικού fractional laser και RF είναι καλύτερες για σύσφιξη, ανανέωση του δέρματος, απαλλαγή από ουλές και ρυτίδες.
  • Το L-πολυγαλακτικό οξύ και η έξυπνη ανύψωση είναι καλύτερα κατάλληλα για αύξηση όγκου, αναδόμηση κοιλοτήτων, π. χ. για ογκομετρική επεξεργασία.

Υαλουρονικό οξύ

Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη όταν οι ασθενείς θέλουν να διορθώσουν γρήγορα κάτι, για παράδειγμα, ρινοχειλικά αυλάκια. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι το υαλουρονικό οξύ είναι μόνο ένα καμουφλάζ που καλύπτει το πρόβλημα. Τα βαθιά αυλάκια είναι το αποτέλεσμα της χαλάρωσης του δέρματος των μάγουλων και το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι η ενίσχυση του ιστού χρησιμοποιώντας λέιζερ ή microneedling με ραδιοσυχνότητες.

Υαλουρονικό οξύ πριν και μετά

Κατά την επιλογή μιας μεθόδου, είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι δεν είναι κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα. Αν και τα καλλυντικά οξέα είναι βιοσυμβατά υλικά, λαμβάνονται μέσω βιοτεχνολογικών διεργασιών και δεν αποτελούν ιστό του ίδιου του σώματος, επομένως προκαλούν ερεθισμό στους περιβάλλοντες ιστούς. Σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι απρόβλεπτο και αντιδρά υπερβολικά σε οποιοδήποτε ξένο σώμα.

Σύγκριση μεθόδων αναζωογόνησης προσώπου

Μέθοδος Πώς λειτουργεί Αποτέλεσμα πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Αφαιρετικό κλασματικό λέιζερ Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και αναζωογονεί το δέρμα μέσω του peeling.

Ο χρόνος «ερεθισμού» του δέρματος είναι χιλιοστά του δευτερολέπτου και η περίοδος αποκατάστασης του δέρματος είναι 1-4 μήνες.

Αναζωογονεί και φωτίζει το δέρμα, λειαίνει τις ανωμαλίες (ουλές, πόρους), βελτιώνει το χρώμα, την ένταση, αυξάνει την ελαστικότητα, αυξάνει το πάχος, λειαίνει τις ρυτίδες. Επηρεάζει τόσο την επιφάνεια του δέρματος όσο και τις εσωτερικές του στοιβάδες.

Δίνει δυνατά αποτελέσματα.

Ο χρόνος αποθεραπείας είναι έως και 7 ημέρες.

Απαλά ογκομετρικά αποτελέσματα.

Μικροβελόνες Fractional RF Διέγερση με μηχανικές και θερμικές επιδράσεις.

Ο χρόνος «ερεθισμού» του δέρματος είναι δέκατα του δευτερολέπτου και η περίοδος αποκατάστασης του δέρματος είναι 1-4 μήνες.

Ισχυρό lifting αποτέλεσμα, εξομάλυνση ανωμαλιών (ουλές, πόροι), σύσφιξη, αύξηση της ελαστικότητας, αύξηση του πάχους, εξομάλυνση των ρυτίδων. Χρόνος αποθεραπείας: 1 ημέρα. Ισχυρά αποτελέσματα Δεν ανανεώνει την επιφάνεια του δέρματος - δεν ξεφλουδίζει το δέρμα.
Αποκατάσταση όγκου Διέγερση μέσω ερεθισμού (χειρουργικές μικροτομές).

Χρόνος «ερεθισμού» του δέρματος: 6-9 μήνες.

Επαναφορά του όγκου του δέρματος, αύξηση του πάχους και ελαστικότητάς του, αποκατάσταση της κοιλότητας όπου χρειάζεται, αποτέλεσμα lifting. Χρόνος αποκατάστασης: αρκετές ώρες. Δεν αναζωογονεί την επιφάνεια του δέρματος (χωρίς ξεφλούδισμα)

Ο κίνδυνος υπερδραστήριας αντίδρασης του οργανισμού.

L-πολυγαλακτικό οξύ Διέγερση μέσω ερεθισμού (l-πολυγαλακτικό οξύ).

Χρόνος «ερεθισμού» του δέρματος: 9-12 μήνες.

Επαναφέρει τον όγκο του δέρματος, αυξάνει το πάχος του και αποκαθιστά τις κοιλότητες όπου χρειάζεται, αποτέλεσμα ανόρθωσης. Χρόνος αποθεραπείας: 1 ημέρα (υπάρχει όμως κίνδυνος μώλωπας). Ο κίνδυνος υπερδραστήριας αντίδρασης του οργανισμού.

Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιοχές (π. χ. λαιμός, μέτωπο).

Υαλουρονικό οξύ Εξαλείφει τις ρυτίδες, τις αυλακώσεις και τις κοιλότητες γεμίζοντάς τις. Χρόνος ερεθισμού του δέρματος: όχι. Εξάλειψη των ρυτίδων και των αυλακιών με το γέμισμα τους. Αλλαγή του σχήματος του προσώπου αυξάνοντας τον όγκο των επισημασμένων τμημάτων ή γεμίζοντας κενά. Γρήγορο εφέ. Χρόνος αποθεραπείας: 1 ημέρα (κίνδυνος μώλωπας).

Η ικανότητα να διαλύει το οξύ σε περίπτωση ακατάλληλης (άσχημης) θεραπείας.

Το αποτέλεσμα οφείλεται στη χορήγηση του φαρμάκου και όχι στην αναγέννηση των ιστών.

Σχετικά μικρή διάρκεια δράσης.

Δυνατότητα μετακίνησης του φαρμάκου.